توضیحات
جهت ارتباط با ما روی شماره تماس کلیک کنید 02137534
چگونه پله های خود را در برابر حوادث ناشی از سرخوردن ایمن کنیم؟
طبق تحقیقات انجام شده سالانه بیش از سیصد هزار نفر در پی حوادث ناشی از سر خوردن به بیمارستان مراجعه میکنند. این موضوع نشان میدهد که چقدر مهم است که یک پله تا حد امکان در برابر چنین حوادثی ایمن باشد. بر اثاث بند ۴-۲-۱۲-۳-۱ در مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان لبه و کف پله ها نباید لغزنده باشد. این مقاله به بررسی ترمز پله یکی از ملزومات HSE برای ایمنی پله ها میپردازد.
ترمز پله چیست؟
ترمز پله یا همان سرگیر پله قطعه ای است که کف یا لبه پله نصب میشود و با توجه به متریال به کار رفته در آن، استکاک آن مقطع از پله را افزایش میدهد. ممکن است این سوال برای شما به وجود آید که آیا لازم است تمام سطح پله با این محصول پوشانده شود؟ پاسخ این سوال بستگی به اندازه کف پله دارد. کف اکثر پله ها طولی برابر با ۳۳ الی ۴۰ سانتی متر دارند. اگر این اندازه از ۴۵ سانتی متر تجاوز کند، به ازای هر ۳۰ سانت باید یک ردیف ترمز پله با عرض حد اقل ۵ سانتی متر نصب گردد. به عنوان مثال برای یک پله با اندازه ۶۰ سانتی متر دو ردیف باید در نظر گرفته شود. حال این سوال پیش می آید که این دو ردیف در کجای پله قرار بگیرد؟ در ابتدای پله یا انتها؟ لبه پله قسمتی است که بیشترین تماس با کفش افراد را دارد. در عین حال خطرناک ترین قسمت پله، لبه آن است. پس نتیجه میگیریم که شروع کار باید از این قسمت باشد و همیشه یک ردیف سرگیر در آنجا وجود داشته باشد.
استاندارد ایمنی و بهداشت در مورد ترمز پله
ایمنی و بهداشت دو فاکتور جدا از هم است. برای پله های یک محیط کارگاهی ایمنی پله های روغنی و لیز مهم تر است و بهداشت اهمیت چندانی ندارد. اما همین موضوع را در یک محیط بیمارستانی یا آشپز خانه فرض کنید. در این مکان ها شما باید محصولی را انتخاب کنید که باکتری و میکروب ها امکان رشد و نمو در خلل و فرج های آن را نداشته باشند. ترمز پله انواع مختلفی دارد که هر کدام برای یک محیط خاص طراحی و در نظر گرفته شده است. چندین عامل بر انتخاب نوع آن تاثیر گزار است که در ادامه به آنها میپردازیم اما ابتدا باید با مدل های این محصول حیاتی آشنا شویم.
انواع و متریال به کار رفته
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، برای برخی از خریدان رعایت اصول بهداشتی لازم نیست و یک هزینه مازاد را در پی دارد. برای این که چنین هزینه های اضافه از سبد خرید مصرف کننده حذف شود و محصولات مقرون به صرفه ای را به بازار اراعه دهیم، از مواد اولیه مختلفی در تولید سرگیر پله استفاده کرده ایم که قصد داریم در این بخش در مورد آن ها توضیح مختصری بدهیم تا برای تایین محصول مناسب کمک کننده باشد.
موارد اصلی به کار رفته شده آلومینیوم، لاستیک، PVC، سیلیس و سمباده ها هستند. ممکن است این موارد به تنهایی تشکیل یک سیستم ضد لغزش را بدهند و در برخی موارد برای رعایت هر دو فاکتور ایمنی و بهداشت، ترکیبی از چند موردی که نام بردیم به کار رفته شده باشد. برمیگردیم به مثالی که قبل تر در مورد ایمنی و بهداشت مطرح شد. ترمز پله سیلیسی محصولی بسیار زبر و خشن است که خلل و فرج های بسیار دارد و امکان رشد میکروب در آن فراهم است. بدهی است که چنین محصولی مناسب یک محیطی کار گاهی یا پله های یک مرکز خرید یا بانک است که بهداشت در آن اهمیت ندارد اما برای یک آشپزخانه یا آزمایشگاه اصلا پیشنهاد نمیشود. از طرفی دیگر مدل آلومنیومی که از رویه PVC در آن به کار رفته شده است (ترکیب آلومینومی و PVC ) هر دو فاکتور را رعایت میکند و میتوان از آن در یک محیط بیمارستانی نیز استفاده کرد.
جنبه زیبایی و دکوراسیون
همانطور که گفتیم حساس ترین نقطه پله، لبه آن است که بیشترین تردد و فشار پا در آنجاست. با گذر زمان و برخورد اشیاع با این قسمت، پله ها رفته رفته فرسوده و به اصطلاح دچار لب پریدگی میشوند. قبل از بروز چنین مشکلی باید در لبه پله ها از نبشی های آلومینیومی استفاده شود که در عین زیبایی و شیک بودن جانی دوباره به پله های از قبل فرسوده شده میبخشد.
برخی مدل های آلومینیومی LED دار هستند که بیشتر در سالن های آمفی تئاتر استفاده میشود. اما استفاده از آن در پله هایی که با نما و دکوراسینو یک ساختمان در ارتباط است میتواند بسیار مطلوب باشد.
انتخاب یک مدل مناسب
برای انتخاب بهترین و کم هزینه ترین سرگیر پله باید شرایط محیطی خود را در نظر بگیرید. نحوه اتصال و نصب در مکان های مختلف متفاوت است. اگر فضای شما به طور مستقیم با برف و باران و آفتاب و شست و شوی مداوم در تماس است باید از مدل هایی استفاده کنید که چسبندگی قوی داشته باشند. میزان تردد روزانه هم باید در نظر گرفته شود. مشخص است سیستم ضد لغزشی که برای یک آپارتمان مسکونی با تردد روزانه ۲۰۰ نفر طراحی شده است در یک مرکز خرید با تردد روزانه ۱۰ هزار نفر دوام نخواهد آورد. لاستیکی و آلومینیومی از مثال هایی هستند که در تردد های سنگین دوام خواهند آورد. در مقابل سیلیس و PVC مناسب مکان هایی هستند که تردد سبک تری داشته باشند.
استاندارد اندازه گیری و اجرا
عرض پله ها متفاوت است و تقریبا استاندارد خاصی برای آن وجود ندارد ولی معمولا از ۱۱۰ سانتی متر کمتر نیست. برای اندازه گیری صحیح ترمز پله باید بدانید که نه تنها در نظر داشتن کل عرض پله لازم نیست، بلکه باید برای خروج آب و دیگر ضایعات از پله فضایی را در نظر داشته باشید. طبق استاندارد جهانی اندازه این فضا باید بین ۱۰ الی ۲۰ سانتی متر باشد. برای کاهش هزینه و هدر رفت در مدل های آلومینیومی باید اندازه ها را طوری تنظیم کنید که مضربی از عدد ۶ باشد. دلیل این است که شاخه های این مدل ۶ متری هستند.
برای نصب و اجرا چند نکته باید رعایت شود. اولین نکته مربوط به سطح پله هاست. سطح پله ها باید تمیز و صاف باشد. اگر میخواهید با چسب این کار را انجام دهید حتما قبل از شروع به کار در مورد چسب مناسب با کارشناسان مشورت کنید. اگر میخواهید از پیچ استفاده بکنید، این کار باید با دقت و حوصله انجام شود چون احتمال آسیب و شکستگی لبه پله وجود دارد.
نحوه انتخاب ترمز پله مناسب
همانطور که مشخص است ترمز پله دارای مدل های متفاوتی میباشد. که هر کدام برای فضایی با شرایط خاص خودش مورد استفاده قرار میگیرد.
بنابراین انتخاب شما نیز بستگی به فضای مورد استفاده دارد.برای مثال ترمز پله سمباده ای را در نظر بگیرید. این محصول معمولا برای محل هایی استفاده میشود که دارای تردد کم است. و محلی مانند یک سالن سینما یا یک پاساژ که دارای تردد بالاست این مدل از ترمز پله جوابگو تردد آن محل نخواهد بود.
فضای مورد استفاده ترمز پله
مورد اولی که باید به آن توجه کنید فضایی است که قرار است ترمز پله در آن نصب شود. این فضا به سه دسته تقسیم میشود
- محیط داخل
- محیط بیرون
- محیط بیرون با سایبان
ابتدا تعریفی از هر سه محیط خواهیم داشت :
محیط داخل : ترمز پله در محیطی مسقف نصب شود که در معرض باران یا آفتاب نیست
محیط بیرون:محیطی که ترمز پله در معرض باد و باران و آفتاب قرار دارد
محیط بیرون با سایبان: ترمز پله در محیطی بیرون نصب شود با این تفاوت که سایبانی روی ترمز پله ها باشد که تا حدودی از باران و برف و نور خوردشید جلوگیری کند
ترمز پله مناسب محیط
محل هایی که دارای سایبان است. از تمام مدل های ترمز پله میتوانید استفاده کنید اما در نظر بگیرید که در محل از کفش استفاده نمیکنید. استفاده از ترمز پله سیلیسی یا سمباده ای توصیه نمیشود.
محلی که دارای سایبان است استفاده از ترمز پله آلومینیومی پیشنهاد میشود اما اگر قصد استفاده از این مدل ترمز پله ها را ندارید ترمز پله استیکی یا پی وی نیز میتواند مورد استفاده قرار بگیرد توجه کنید که ترمز پله سیلسی یا سمباده ای در صورتی در این محل ها مورد استفاده قرار بگیرد که دارای تردد پایین میباشد
در فضای باز که بدون سایبان میباشد ترمز پله ها در معرض انواع عوامل محیطی قرار دارد در این فضاها پیشنهاد میشود از ترمز پله آلومینیومی استفاده شود. به این خاطر که با داشتن بدنه آلومینیومی مقاومت بسیار بالا تری نسب به سایر ترمز پله ها دارند. و قدرت سایشی بالا تری را دارا هستند